Tijdlijn
60 jaar Gasunie
6 decennia in woord en beeld
1963
Oprichting Gasunie
Op 6 april 1963 tekent minister van Economische Zaken, Jan Willem de Pous de stichtingsakte van Gasunie. Een samenwerkingsverband tussen de NAM, de Staatsmijnen, de Bataafse Petroleum Maatschappij (Shell) en de Standard Oil Company (ExxonMobil).
jaren '60
Uitrol gasnet
Vóór de jaren ‘60 werd er voornamelijk op kolen gestookt en gekookt. Dat veranderde na de ontdekking van aardgas in de bodem. Duizenden kilometers aan gasleidingen worden gelegd om Nederland vanaf 1965 te voorzien van aardgas uit het Groningenveld.
1968
Hoofdkantoor naar Groningen
De eerste vijf jaren staat het hoofdkantoor van Gasunie in Scheveningen. In 1968 verhuizen de 300 medewerkers naar een nieuw kantoor aan de Laan Corpus den Hoorn in Groningen.
1969
Eerste compressorstation in Ommen
Op 24 september 1969 opende Prins Bernhard het eerste compressorstation in Vilsteren (gemeente Ommen). Dit station – destijds de grootste ter wereld - werd gebouwd om het gas een zetje te kunnen geven verder het land in.
1972
Aanslag in Ravenstein en Ommen
Op 6 februari 1972 vindt er een explosie plaats bij het compressorstation in Ravenstein. Ook in Ommen worden explosieven gevonden. Van de daders ontbreekt elk spoor, totdat eind 1972 de plegers van een andere aanslag ook deze aanslag opeisen. Gelukkig raakt niemand gewond.
1977
LNG-installatie Maasvlakte
Demissionair minister Lubbers van Economische Zaken opent op 12 mei 1977 de eerste LNG-installatie van Gasunie op de Maasvlakte bij Rotterdam. Hier wordt aardgas opgeslagen in de vorm van LNG, Liquified Natural Gas.
“
Uitrol gasnet in de jaren '60. De aanleg van duizenden kilometers gasleidingen en de ombouw van vijf miljoen kooktoestellen. In 1965 - binnen vijf jaar - is deze enorme operatie klaar.
1979
Prototype HR-ketel
Op 25 januari 1979 toont Gasunie een prototype van de hoogrendementsketel, zoals te zien is in de tv-rubriek Koning Klant met Wim Bosboom. Fabrikanten ontwikkelen het apparaat door: de geboorte van de HR-ketel.
1987
Een zeer koude dag
Op woensdag 14 januari 1987 wordt het gastransport van Gasunie op de proef gesteld. Vanwege extreme kou is er veel vraag naar gas om te verwarmen. Gemiddeld -15,2 graden en door de stevige wind uit het noordoosten voelt het aan als -30!
1988
Eerste stikstoffabriek
Compressorstation Ommen krijgt er een stikstofinstallatie bij. Hier wordt stikstof toegevoegd aan geïmporteerd gas, waardoor het dezelfde samenstelling krijgt als het gas uit het Groningenveld. Zo kan het worden gebruikt in de cv-ketels en gasfornuizen in Nederland.
1994
Nieuw hoofdkantoor
Gasunie blijft groeien en het hoofkantoor wordt te klein. Tijd voor een gloednieuw gebouw met maar liefst zeventien verdiepingen aan de Concourslaan in Groningen. In 2007 verkozen tot ‘mooiste gebouw van Nederland’ na een verkiezing van dagblad Trouw.
2005
Splitsing Gasunie
In 2005 verandert de structuur van Gasunie, met een splitsing van taken in twee aparte bedrijven. GasTerra neemt de verkoop en levering van aardgas voor zijn rekening. Gasunie richt zich volledig op infrastructuur en transport van het gas. Gasunie is vanaf 2005 een 100% staatsdeelneming.
2006
Bacton Balgzand Line (BBL)
Via een pijplijn tussen Balgzand in Noord-Holland en Bacton in Engeland kan er aardgas van en naar het Verenigd Koninkrijk stromen. Deze 235 kilometer lange leiding ligt in de Noordzee en wordt op 1 december 2006 in gebruik genomen.
“
2007-2013. Gasunie legt 500 kilometer nieuwe gastransportleiding aan in Nederland. Van Noord naar Zuid. Inclusief de bouw van twee nieuwe compressorstations: Wijngaarden en Scheemda.
2008
Gasunie Deutschland
Op 1 juli 2008 start de Duitse tak van Gasunie in Hannover, na een overname van een transportnet in Duitsland. De dochteronderneming richt zich op gastransport in Noord-Duitsland en is via exportstations op de grens ook aangesloten op het landelijke gasnet in Nederland.
2011
Opening Gate terminal
Op 23 september 2011 opent Koningin Beatrix Gate terminal: de eerste importterminal in Nederland. De installatie staat op de Maasvlakte in Rotterdam waar vloeibaar gas (LNG) via schepen wordt aangevoerd.
2011
Gasopslag EnergyStock
Gasopslag blijft belangrijk in het energiesysteem. In 2011 wordt voor het eerst aardgas opgeslagen in zoutcavernes: holle ruimtes in zoutlagen op ruim een kilometer diepte. Gasunie-dochter EnergyStock beheert deze energiebuffer in Zuidwending.
2014
Vizier op duurzame energie
In 2014 volgt er een koerswijziging. Naast betrouwbaar transport van aardgas gaat Gasunie zich meer en meer op duurzame energie richten. Als onderneming voor energie-infrastructuur wordt Gasunie actief in projecten voor groen gas, waterstof, warmte en CO2.
2018
Eerste waterstofleiding
In 2018 opent Gasunie een waterstofleiding tussen twee industriële bedrijven in Zeeland. Een bestaande aardgasleiding wordt hergebruikt om waterstof te transporteren. De eerste stap richting een landelijk waterstofnetwerk.
2019
Opening HyStock
Op 26 juni 2019 opent Koning Willem-Alexander de waterstofinstallatie HyStock in Zuidwending. Gasunie is van plan om hier op termijn ook waterstof op te slaan. Hier beheert Gasunie-dochter EnergyStock al jaren de opslag van aardgas in zoutcavernes.
“
Het bestaande aardgasnet kan worden hergebruikt voor nieuwe energie. Zo'n 85% van het waterstofnetwerk zal bestaan uit aardgasleidingen die na enkele aanpassingen geschikt zijn voor transport van waterstof.
2018
Project Porthos
Vanwege klimaatdoelen dringt Nederland de uitstoot van broeikasgassen terug. Een tijdelijke tussenoplossing is het afvangen en opslaan van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee. In Porthos werkt Gasunie samen met Port of Rotterdam en EBN.
2019
Groen gas booster
In 2019 neemt Gasunie de eerste booster voor groen gas in gebruik. Met deze compressor wordt groen gas vanuit het regionale net (lage druk) naar het landelijke transportnet (hoge druk) gebracht. Zo gaat een teveel aan lokaal opgewekt groen gas niet verloren.
2019
Start WarmtelinQ
In 2019 start WarmtelinQ, de aanleg van een ondergrondse transportleiding waarmee duurzame restwarmte uit de Rotterdamse haven richting Den Haag wordt gebracht. In de toekomst kunnen lokale warmtenetten hierop aansluiten.
2020
Integrale Infrastructuur-verkenning II3050
Samen met TenneT en de regionale netbeheerders werkt Gasunie aan een breed gedragen langetermijnperspectief voor een CO2-neutraal energiesysteem in 2050. Dit moet houvast bieden voor overheidsbeleid en investeringsbeslissingen.
2022
EemsEnergyTerminal
Vanwege de oorlog in Oekraïne wil Nederland minder afhankelijk zijn van Russisch gas. Daarom wordt samen met partners in de Eemshaven in recordtijd een drijvende LNG-terminal gerealiseerd. Nu nog voor LNG (vloeibaar aardgas), straks ook geschikt voor waterstof.
2022
LNG in Duitsland
Ook in Duitsland zijn er plannen voor een LNG-terminal. In de noordelijke havenplaats Brunsbüttel wordt in 2026 een terminal gerealiseerd die in de toekomst ook een rol kan spelen bij de import van waterstof.
2022
Start waterstofnetwerk Nederland
Op 29 juni 2022 wijst minister Jetten voor Klimaat en Energie Gasunie aan om een landelijk waterstofnetwerk aan te leggen en te beheren. Ook zal Gasunie een rol spelen in de opslag en import van waterstof.
2022
Waterstof in Duitsland: Hyperlink
In 2022 start het project Hyperlink, waarmee Gasunie Deutschland een deel van de Noord-Duitse waterstofinfrastructuur zal ontwikkelen. Met de gezamenlijke pijpleidingen in beide landen bouwt Gasunie aan de basis voor de Europese waterstofmarkt.
2023
Innovatief groen gas
Gasunie werkt samen met SCW Systems om afvalstromen met water op hoge druk en hoge temperatuur om te zetten in groen gas. In 2023 wordt via deze innovatieve technologie (superkritische watervergassing) voor het eerst groen gas in het landelijke gasnetwerk gebracht.